Zašto je dobro imati psa?

Odani su

Koreni današnjih pasa vezuju se za period od pre 30.000 i 20.000 godina, kada su ove životinje prestale da budu vukovi. Vukovi love u čoporima i imaju snažne međusobne veze, a ti odnosi direktno stoje u vezi sa psećom odanošću.

rotvajler-zastitnik

Pas sebe vidi kao deo ljudskog čopora. To stvara one iste čvrste međusobne veze kakve imaju svi čopori.

Čine nas društvenijima

Vlasnici pasa su skloniji upoznavanju drugih vlasnika pasa. Na svetu ima više vlasnika pasa nego vlasnika mačaka.
drustveni-rotvajler

Održavaju nas zdravim

Deca rođena u domaćinstvima s psima imaju manju šansu za dobijanje astme i alergija. Istraživanje objavljeno u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka ukazuje da izloženost prašini u domaćinstvima gde psi mogu da uđu u dom i izlaze po svojoj volji kod miševa pojačava stvaranje mikroba u želucu koji smanjuju šansu za pojavu alergija.

Čine nas aktivnijim

Šezdeset odsto vlasnika pasa zahvaljujući svojim ljubimcima ispunjava svoje dnevne potrebe kad je u pitanju aktivnost. Starije osobe sa psima takođe imaju bolje zdravlje od onih koji ih nemaju.
trening-sa-psom

Psi spašavaju živote

Neki psi mogu da budu univerzalni davaoci krvi ne samo za svoju vrstu, već i za mačke. Trenirani psi takođe mogu da osete moždani udar ili epileptični napad oko 15 minuta pre nego što se dogodi i lajanjem upozore osobu da bi mogla na vreme da sedne i spreči moguću povredu od pada.

Psi nam daju osećaj ispunjenosti

Pas je čovekov najbolji prijatelj, ali posebno je dobar za starije osobe. Starije osobe koje žive sa psima, prema istraživanju objavljenom u Časopisu za socijalnu psihologiju, u proseku su zadovoljnije svojim društvenim, fizičkim i emocionalnim stanjem nego starije osobe koje nemaju psa.

Psi nam daju samopouzdanje

Jedno istraživanje pokazalo je da vlasnici pasa imaju veće samopouzdanje i bolju samodisciplinu. Vlasnici pasa takođe se manje plaše kriminala.
pas

Psi nas stvarno usrećuju

Samo pogled našeg ljubimca već u telu stvara dodatno lučenje oksitocina – hormona zbližavanja. Vlasnici pasa ređe pate od depresije, osećaju se manje usamljeno, imaju veće samopouzdanje, doživljavaju manje stresa i generalno su srećniji.

TAGS: