multimedium.rs

Rase pasa – Rotvajleri

Početak uzgajanja rase i nastanak je vezan za Nemački grad Rotvajl (Rottweil), tako da otuda i naziv rase. U početku je korišćen kao ovčarski pas. Ovakva forma psa im je bila potrebna zbog pregona stada iz Francuske preko Alpa. Kratka dlaka sa jakom podlakom je to omogućavala, a nije ih sputavala pri kretanju kroz sneg, tako da su bili i veoma korisni za zaštitu stada od vukova i medveda. Inače izvorni naziv je Rotvajlski mesarski pas.

OPŠTI IZGLED

Rotvajler je srednje veliki do veliki, snažan pas, ni zdepast ni lak, ni visokih nogu, ni hrtast. Njegova, u pravilnim odnosima, uspravna, zbijena i snažna figura pokazuje veliku snagu, okretnost i izdržljivost.
Dužina tela, mereno od grudne kosti do sedne kvrge, treba najviše do 15% da prevazilazi visinu grebena.

KARAKTER

Od prijateljske i mirne osnove, ljubitelj dece, on je veoma veran, poslušan, vodljiv i radostan pri radu. Njegova pojava odaje samopostojanost, njegovo držanje je samouvereno, čvrstih nerava i neustrašivo. Reaguje sa visokom pažnjom prema okoloini.

GLAVA

Lobanja je srednje dužine, široka između ušiju, u čeonoj liniji, gledano sa svih strana, umereno zasvođena. Potiljačna kost dobro razvijena bez jakog isticanja.
Njuška je prava sa širokim korenom. Nosna pečurka dobro oformljena, više široka nego okrugla, sa srazmerno velikim otvorima, uvek crne boje.
Usne su crne, čvrsto priležuće; zatvoren ugao usana, zubno meso po mogućnosti tamno.
Vilice su snažne i široke.

Zubalo je jako i potpuno (42 zuba). Gornji sekutići makazasto prelaze preko onih iz donje vilice.

Oči srednje veličine, bademaste, tamno smeđe do crne boje sa dobro priležućim kapcima.
Uši srednje veličine, viseće, trouglaste, daleko jedno od drugog postavljene, visoko usađene proširujući prividno gornji deo glave prema napred. Uši dobro priležu uz glavu.

Vrat je snažan, umereno dug, dobro mišićav sa lako zaobljenom gornjom linijom, suv, bez fanona ili opuštene kože.

TELO

LEĐA: Prava, snažna, kršna. Krsta kratka, snažna i duboka.
SAPI: Široke, srednje dužine, blago zaobljene, ni prave, a ipak ni jako strme.
GRUDNI KOŠ: Prostran,širok i dubok (oko 50% visine grebena), sa dobro razvijenim predprsjem i dobro zaobljenim rebrima. Na trbuhu slabine nisu podignute.

REP: Visoko usađen, slobodno nošen, nikada podvijen između nogu.

EKSTREMITETI

PREDNJE NOGE: Gledano od napred prave i nisu usko postavljene. Podlaktica je, gledano sa strane, ravna. Ugao lopatice prema horizontali je oko 45 stepeni.
ZADNJE NOGE: Gledano od pozadi zadnje noge su prave, nisu usko postavljene. U slobodnom stavu butna kost sa karlicom, butna kost sa potkolenicom i potkolenica sa došapljem grade tup ugao.

BUTINA: Umereno duga i široka, snažna, mišićava.
POTKOLENICA: Duga, snažna i široka, mišićava. Snažan prelaz u čvrst skočni zglob koji je dobro uglovan, nije strm.

KRETANJE

Rotvajler je kasač. Leđa ostaju čvrsta i relativno mirna. Kretanje je harmonično, sigurno, puno snage i slobodno uz dobar korak.

KOŽA

Svuda je napeta. Kod visoke pažnje koža može na čelu praviti lake nabore.

DLAKA

Sastoji se od pokrovne dlake i podlake. Pokrovna dlaka je oštra, srednje dužine, gruba,gusta i čvrsto priležuća. Podlaka ne sme da izlazi kroz pokrovnu dlaku. Na zadnjim nogama dlaka je nešto duža.

BOJA

Crna sa dobro ograničenim oznakama (boje plamena), crveno braon obojeni obrazi, njuška, donja strana vrata, prsa, noge kao i iznad očiju i ispod repa.

VISINA GREBENA MUŽJAKA

61 – 62 cm – mali
63 – 64 cm – srednje veliki
65 – 66 cm – poželjna visina
67 – 68 cm – veliki

MASA

50 kg

VISINA GREBENA ŽENKE

56 – 57 cm – mala
58 – 59 cm – srednje velika
60 – 61 cm – poželjna visina
62 – 63 cm – veoma velika

MASA

42 kg.